Bitcoin als spaarmiddel

Er zijn vele redenen waarom Bitcoin voor jou belangrijk kan zijn. Bij SatsVault richten we ons op de eigenschappen die belangrijk zijn voor Bitcoin als spaarmiddel.

Op 31 oktober 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto de Bitcoin whitepaper genaamd “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Het werk van Satoshi, waarvan niemand weet wie het is/zijn, bouwt voort op werk dat al decennia eerder was gestart. Het doel: elektronisch geld maken dat door niemand gecontroleerd en veranderd kan worden.

Voor spaarders zijn de belangrijkste eigenschappen van Bitcoin:

  • Decentralisatie: Er is niemand die de werking van Bitcoin als individu of groep kan beïnvloeden. Alleen een meerderheid van de gebruikers kan de eigenschappen van Bitcoin veranderen
  • Schaarste: Er zullen maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop zijn waardoor het niet aan inflatie onderhevig is
  • Deelbaarheid: Omdat Bitcoin digitaal is, kan het eenvoudig worden opgedeeld in kleinere hoeveelheden
  • Portabiliteit: Omdat Bitcoin digitaal is, kan het eenvoudig worden meegenomen
  • Duurzaamheid: 1 bitcoin = 1 bitcoin, nu en 100 jaar in de toekomst
  • Herkenbaarheid: De echtheid van een bitcoin kan eenvoudig worden geverifieerd
Voordat Bitcoin bestond had goud de meeste gewenste eigenschappen van geld. Bitcoin wordt daarom ook wel digitaal goud genoemd.

Bitcoin heeft geen inflatie

Inflatie treedt op wanneer er meer geld wordt gedrukt of gecreëerd uit het niets. Een gevolg hiervan is dat je geld na verloop van tijd minder waard wordt.

In de Eurozone is er geen vastgestelde limiet voor hoeveel euro’s kunnen worden gecreëerd. Naarmate er meer euro’s worden gecreëerd door begrotingstekorten en nieuwe uitgavenwetten, kopen de euro’s die je hebt steeds minder naarmate de tijd verstrijkt (voorbeeld USD). Omdat er de afgelopen jaren zoveel euro’s zijn gedrukt, is de koopkracht van de euro’s op je bankrekening en in je portemonnee aanzienlijk afgenomen in de loop van de tijd.
Met Bitcoin is er een vastgestelde limiet van 21 miljoen bitcoin die ooit zullen bestaan. Omdat er geen nieuwe bitcoin kunnen worden gecreëerd, is hun waarde in de loop van de tijd aanzienlijk gestegen.

21 miljoen bitcoin, ultieme schaarste

Er zullen maximaal 21 miljoen bitcoins zijn die vrijkomen via het zogenoemde ‘miningproces’. Meer dan 93% van de bitcoins is al gemined; het overige deel komt langzaam vrij, waarna er na het jaar 2140 geen nieuwe bitcoins meer bijkomen.

Elke 10 minuten komen er nieuwe bitcoins beschikbaar voor de ‘miners’ die het netwerk beveiligen, via de zogenoemde blokbeloning (subsidie). De hoeveelheid bitcoin die vrijkomt wordt iedere vier jaar gehalveerd, in wat bekend staat als de ‘halving’. De eerstvolgende ‘halving’ vindt plaats in april 2024, waarna het aantal nieuwe bitcoins per dag halveert van 900 naar 450. 

De volgende grafiek toont met oranje staven hoe de blokbeloning aanvankelijk 50 bitcoins per 10 minuten was en vanaf april 2024 nog maar 3.125 is. De zwarte lijn laat zien hoeveel bitcoins er al beschikbaar zijn en nog vrijkomen.

Bron: https://www.onceinaspecies.com/p/next-cycle-could-be-bigger

Met meer dan 50 miljoen miljonairs wereldwijd (gemeten in USD) is het onmogelijk voor iedere miljonair om een hele bitcoin te bezitten. Gelukkig bestaat een bitcoin uit 100.000.000 kleinere eenheden, in de volksmond satoshis genoemd. Je hoeft dus niet een hele bitcoin te kopen, maar je kunt ook een fractie van een bitcoin bezitten.

Bitcoin's koopkracht neemt toe

Het is algemeen bekend dat bitcoin (uitgedrukt in euro) volatiel is. Als je echter over een lang genoeg periode kijkt, zie je dat de koopkracht hard toeneemt. BlackRock, ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, laat zien dat de waarde van bitcoin, uitgedrukt in Amerikaanse dollars, over de jaren 2013-2023 jaarlijks met gemiddeld 124% is toegenomen.

Bron: https://www.ishares.com/us/literature/product-brief/ibit-product-brief.pdf

Om de bovenstaande informatie tastbaarder te maken, is hieronder een tabel te vinden waarin te zien is hoeveel je vermogen in euro zou zijn gegroeid over verschillende periodes tot 1 maart 2024 als je wekelijks 10 euro zou hebben gespaard. De procentuele groei blijft gelijk, ongeacht of je 1 of 100 euro per week zou sparen.

De prijs van bitcoin uitgedrukt in euro zegt nog niets over de koopkracht, aangezien er immers ook inflatie heeft plaatsgevonden. Hieronder volgt een overzicht van gemiddelde huizenprijzen uitgedrukt in bitcoin. Hieruit blijkt dat de huizenprijzen op lange termijn dalen wanneer ze worden uitgedrukt in bitcoin.

Bron voor huizenprijzen: https://calcasa.nl/
*Voor het jaar 2024 is de beschikbare data van maart 2024 gebruikt. Voor de Bitcoin-prijs is de waarde van begin maart 2024 aangehouden.

De volgende grafiek toont aan dat na de vorige ‘halvings’ de prijs van bitcoin, uitgedrukt in euro, aanzienlijk is gestegen. Hoewel resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, kunnen ze wel dienen als richtlijn voor mogelijke uitkomsten.

Meer leren?

Er zijn talloze bronnen (boeken, podcasts, websites) om meer te leren over Bitcoin, zoals:

  • Bitcoin.nl: Actuele en betrouwbare bron voor Bitcoin nieuws en alles wat met Bitcoin te maken heeft
  • Bitcoin.rocks (Engels): Meer leren over de impact van Bitcoin op de wereld
Op zoek naar iets specifieks? Laat het ons weten tijdens een kennismakingsgesprek.